Kåseri

kåseri       tekst       guide       studiebesøk

 

På leting etter et kåseri som del av et større program?
Eller som underholdning for dine handelsforbindelser?
Her kan du velge mellom et bredt utvalg!
images_pijl


Takk for sist! Smidig intergrering i Norge                     NY!
Jeannet Appelo bygger på egen erfaring når hun gir fem uunværlige tips for en smidig integrering. Fra hennes bakgrunn som sosialantropolog leter hun i denne forelesingen etter den kulturelle identiteten. Fra en rotfestet idé om likhet, til naturen med en nesten religiøs dimensjon. Et land som fortsatt er stolt av sine tradisjoner, med innbyggere som er litt nølende i omgangsformen. Men hvorfor?

Norge og Nederland – samspill og særpreg før og nå              NY!
Allerede for 400 år siden satte hollenderne sine spor i norske hushold. Innbyggere fra norske kystområder fulgte skipene tilbake til bl.a. Amsterdam, en tolerant migrantby da som nå. Men hvordan er sampsillet innen næringsliv i moderne tid? Og hva betyr frisinnet tenkning i Nederland: Oppriktig toleranse eller praksispolitikk? I denne forelesningen behandles forskjeller og fellestrekk mellom Norge og Nederland gjennom tidene.

Norske spor i Rotterdam
En trekirke ved foten av Maas-tunnellen. Et monument i en av de største byparkene i Rotterdam. I hele hundre år et hjem for en liten gruppe; den norske kolonien i Nederland. Hvem besøkte kirken? Hvordan forandret kirken gjennom tidene? Et kåseri om kirken og om norske spor i Rotterdam, med historier fra alle de menneskene som kom sammen i forskjellige perioder.

Nedernorsk – emigrant i Norge
Om å leve og bo i Norge, med fokus på boliger, klima, fritid og sosial omgang. Hvordan er det med den berømte likestillingen til kvinner og hvordan kommuniserer nordmenn på arbeidsplassen? Som en rød tråd følger vi nederlandske emigranter i Norge. Hvordan lever de? Hva jobber de med og trives barna? Er nordmenn helt annerledes enn nederlendere? Med flotte bilder og for alle med fantastiske ferieminner og kanskje spennende reiser i vente.

Hollendere i Norge
Hvorfor er det norske språket fullt av nederlandske uttrykk? Hva er historien bak alle nederlandsk produserte gjenstander i norske hushold, og nederlandske navn til mange nordmenn? I perioden mellom 1550 og 1750 følger vi den norske emigrant på vei til Nederland og handelen til Hollendere i Norge. Med detaljerte tegninger og malerier av blant annet klær, interiør og matretter. Til inspirasjon og gjenkjennelse.

Det norske Amsterdam
Nordmenn har satt sine spor i Amsterdam. Med ulike mål kom de til byen, for handel eller som sjømenn og tjenestejenter. I den Lutherske Kirken formet de et tett samfunn, så livlig tilstede at de ofte drev presten til vanvidd. Historiene handler om mot, fattigdom og samhørighet og en sjelden gang en som fant rikdom. Med bilder av historiske tegninger og malerier med strålende Amsterdam som dekor.

 

interesse