Over Mij

Hier en daar. Zes jaar oud was ik toen ik met mijn ouders naar Noorwegen verhuisde. ‘Klaar voor de start….af!’ waren de eerste Noorse woorden die ik hoorde toen we de straat met spelende kinderen inreden. Later slofte ik de buurt rond in mijn nieuwe winterlaarzen en belde bij mensen aan op zoek naar speelkameraadjes. Heel direct, tot grote verrassing van mijn nieuwe landgenoten. De vergelijking tussen Nederland en Noorwegen was begonnen.

Hier en daar. Mijn hele jeugd was één lange filosofische reis aan de keukentafel, als een zoektocht naar het ontstaan van gewoontes. Bijna logischerwijs studeerde ik culturele antropologie in Noorwegen, en maakte ik die studie af in Amsterdam. Die stad maakte iets in mij los. Ruimdenkend en divers, het voelde als een nieuw thuiskomen.

Hier en daar. En het vergelijken gaat door. In gesprekken met al die mensen die tijdelijk op stap zijn, of die definitief kiezen tussen hier en daar. Ook de verhalen van degenen die in het verleden de overstap maakten fascineren. Allen laten ze zien dat reizen en emigreren veel losmaakt.

Twee in één. De afgelopen tien jaar maak ik van deze achtergrond mijn beroep. Alles wat ik hoor, lees, bekijk en overweeg verwerk ik in mijn bezigheden. Hetzij een rondleiding, lezing, artikel of het voorbereiden van een studiebezoek. Tegenwoordig staan alle laatjes open en zijn ‘hier en daar’ twee vijvers geworden waar ik even veel uit kan putten; Nederland en Noorwegen.