Lezing

lezing       tekst       studiebezoek       gids       cultuurtraining

 

Op zoek naar een lezing tijdens een dagprogramma?
Of als een stukje entertainment tijdens een zakelijke borrel?
Maak hier een keuze uit een divers aanbod!
  images_pijl


Takk for sist! Soepele integratie in Noorwegen                     NIEUW!

Jeannet Appelo put uit eigen ervaring en geeft vijf onontbeerlijke tips voor een soepele integratie. Vanuit haar achtergrond als cultureel antropoloog zoekt zij in deze lezing naar de culturele identiteit. Van het diepgewortelde idee van gelijkheid, tot de natuur met een haast religieuze dimensie. Een land dat nog trots is op haar tradities met inwoners die wat aarzelend zijn in de omgang. Maar waarom?

Noorwegen en Nederland – interactie en typerend toen en nu                   NIEUW!
Al 400 jaar geleden lieten Hollanders hun sporen achter in Noorse huishoudens. Inwoners uit Noorse kustgebieden volgde de schepen terug naar o.a. Amsterdam, een tolerante migrantenstad toen net als nu. Maar hoe is de interactie in het bedrijfsleven vandaag de dag? En wat houdt het vrije denken in Nederland in: Oprecht tolerant of praktijkpolitiek? In deze lezing worden verschillen en overeenkomsten tussen Noorwegen en Nederland door de tijden heen behandeld.

Noorse sporen in Rotterdam
Een houten kerkje aan de voet van de Maastunnel. Een monument in een van de grootste stadsparken in Rotterdam. Al honderd jaar een thuis voor een kleine groep; de ‘Noorse kolonie’ in Nederland. Wie waren de bezoekers? Hoe veranderde de kerk met de tijd mee? Een lezing over de geschiedenis van het kerkje en over Noorse sporen in Rotterdam, met verhalen en foto’s van al die mensen die in verschillende periodes bijeen kwamen.

Nedernoors – emigrant in Noorwegen
Over leven en werken in Noorwegen met aandacht voor wonen, klimaat, vrije tijd en sociale omgang. Hoe staat het met de befaamde vrouwenemancipatie en hoe communiceren Noren op de werkvloer? Als rode draad volgen we Nederlandse emigranten in Noorwegen. Hoe leven ze daar? Wat voor werk doen ze en hoe bevalt het de kinderen? Zijn Noren heel anders dan Nederlanders? Veel sprekende foto’s. Voor het ophalen van vakantieherinneringen of als u een spannende reis gaat maken. .

Hollanders in Noorwegen
Waarom is het Noors vol Nederlandse gezegdes? Hoe zit het met alle in Nederland geproduceerde voorwerpen in Noorse huishoudens en met de Nederlandse namen van veel Noren? We kijken naar de periode tussen 1550 en 1750, en volgen de Noorse emigrant op weg naar Nederland en de handel van Hollanders in Noorwegen. Met sprekende tekeningen en schilderijen van onder andere kleding, interieur en gerechten. Ter inspiratie en herkenning.

Het Noorse Amsterdam
Noren hebben door de tijden heen hun sporen achtergelaten in Amsterdam. Met verschillende doelen kwamen ze aan; voor de handel of als zeelieden en dienstmeisjes. In de Lutherse Kerk vormden zij een hechte gemeenschap, zo levendig aanwezig dat zij de dominee vaak tot wanhoop dreven. De verhalen gaan over moed, armoede en saamhorigheid en een enkeling die rijkdom vond. Met foto’s van historische prenten en schilderijen met het schitterende Amsterdam als decor.

 

geintereseerd