Lezing

lezing       tekst       gids       studiebezoek

 

Op zoek naar een lezing tijdens een dagprogramma?
Of als een stukje entertainment tijdens een zakelijke borrel?
Maak hier een keuze uit een divers aanbod!
  images_pijl


Maihaugen
                   NIEUW!
Het Gudbrandsdal, ten noorden van Lillehammer, is van grote invloed geweest op de nationale romantiek, traditie en gewoontes in Noorwegen. Vanaf eind 1800 begon het verzamelen en bewaren van oude volkskunst, werktuigen, boerderijen en andere gebouwen uit dit dal en ruim een eeuw later is de verzameling uitgegroeid tot een openluchtmuseum van wereldklasse. Tijdens deze lezing neemt Jeannet Appelo ons in woord en beeld mee naar de omgeving van Lillehammer en het openluchtmuseum Maihaugen. Zij werkte in haar jeugd zelf twee seizoenen als gids in het museum.

Leven in Noorwegen – Nederlandse emigranten vertellen

Over wonen, klimaat, vrije tijd, sociale omgang, en werkgelegenheid. Hoe staat het met de emancipatie, en hoe communiceren Noren op de werkvloer? Als rode draad volgen we Nederlandse migranten in Noorwegen. Dagelijks leven, communicatie en vrije tijd. Hoe leven ze daar? Wat voor werk doen ze en hoe bevalt het de kinderen? Zijn Noren heel anders dan Nederlanders? Van sneeuwruimen tot lesuren in het bos. Van een hechte gemeenschap tot enorme vriezers in de berging. Deze mensen hebben het niet bij de droom gelaten.

Takk for sist! Soepele integratie in Noorwegen
Zes jaar oud verhuisd van Nederland naar Noorwegen en achttien jaar later weer terug. Jeannet Appelo zoekt vanuit haar achtergrond als emigrant en cultureel antropoloog naar oorzaken van de cultuurverschillen. Met koppen als ‘aarzelende omgang’, ‘principe van gelijkheid’ en ‘natuur als religie’. En u ontvangt onontbeerlijke tips voor een soepele integratie.

Het Noorse Amsterdam – hout, vis en dienstmeisjes

Noren hebben door de tijden heen hun sporen achtergelaten in Amsterdam. Met verschillende doeleinden kwamen ze aan, voor de handel of als zeelieden en dienstmeisjes. De verhalen gaan over moed, armoede en saamhorigheid en een enkeling die rijkdom vond. In de presentatie gaan we terug in de tijd met foto’s van historische prenten en schilderijen, veelal uit het monumentale centrum van Amsterdam naast die van de hedendaagse stad.

Het Noorse Rotterdam – 100 jaar Zeemanskerk
Een houten kerkje aan de voet van de Maastunnel. Een monument in een van de grootste stadsparken in Rotterdam. Al honderd jaar een thuis voor een kleine groep; de ‘Noorse kolonie’ in Nederland. Niet zonder gevaar. Zoals een tramrit vanwege de bouw van de tunnel en een brandbom tijdens het bombardement op Rotterdam. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoe heeft de kerk zo lang kunnen bestaan en hoe is de situatie vandaag? Een lezing over de geschiedenis van het kerkje en over Noorse sporen in Rotterdam. Met verhalen van al die mensen die tijdens verschillende periodes bijeen kwamen, als een klein stukje Noorwegen in Nederland.

Hollanders in Noorwegen – interactie Gouden Eeuw
In de periode 1550 – 1750 was het contact tussen de twee landen intens. Hollandse schepen haalde hout uit het noorden en brachten Hollandse gezegdes en voorwerpen in Noorse huishoudens. Vele Noorse mannen en vrouwen kwamen als emigranten om in Holland te werken en namen – wanneer zij terug gingen – nieuwe kennis met zich mee. Een interactie met gevolgen tot vandaag de dag.

 

geintereseerd